Masa sernikowa
1 szklanka jogurtu waniliowego
1 szklanka śmietany kremówki (whipping cream)
7 oz przecieru z marakui*
cukier do smaku
2-2.5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
Galaretka
7 oz- przecieru z marakui*
1/2 szklanka soku z marakui (można zastąpić innym sokiem lub wodą)
6 łyżek cukru (lub więcej jeśli wolimy słodszą galaretkę)
1.5 łyżki żelatyny
Przygotować masę serową. Żelatynę wymeiszać z wrzącą wodą. Dodać przecier z marakui i podgrzewać w garnuszku na małym ogniu aż do rozpuszczenia się żelatyny. Osudzić do temperatury pokojowej i wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dosłodzić do swojego smaku. Przelać do formy - ja użyłam fajansowej formy na tartę. Odstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować galaretkę. Do garnuszka wlać sok i przecier z marakui. Dodać żelatynę oraz dosłodzić do smaku. Podgrzewać aż do pełnego rozupszczenia się żelatyny i cukru. Ostudzić.
Na stężoną masę serową delikatnie wylać galaretkę. Wstawić na 10 minut do lodówki by zaczęła tężeć. Wyłożyć owoce (truskawki, maliny, jeżyny, mango, jagody**) i ponownie wstawić do lodówki. Owoce nie muszą być przykryte galaretką - wystarczy, że są w niej tylko lekko zanurzone.
* można kupić w sklepie La Superior w Bellevue, 900 160th Ave NE #7
** surowe kiwi lub ananas nie pozwolą galaretce stężeć. Kiwi lepiej dodać do dekoracji na samym końcu.

No comments:
Post a Comment