7 oz/200 g kubeczek* jogurtu naturalnego lub waniliowego
3 kubeczki* mąki
2 i 1/2 kubeczka* cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubeczek* oleju roślinnego
6-8 łyżek przecieru z marakui
cukier puder do posypania po wierzchu
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać jajka, jogurt, przecier z mrakui i olej. Przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. Przełożyć do okrągłej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 360F stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piec ciasto troszkę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
*Do mierzenia używamy albo kubeczka od jogurtu albo po prostu naszej filiżanki, w którą mieści się ok. 7 oz/200 g jogurtu.