6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
szczypta soli
Krem
1/2 szklanki przecieru z marakui + 4 łyżki cukru
2 szklanki / 500 ml kremówki
4 łyżki cukru
zestalacz do śmietany typu Whip-it firmy Dr. Oetker
dżem - najlepiej marakujowy lub morelowy
owoce - maliny, truskawki, jeżyny, jagody
Opcjonalnie - 2-3 łyżeczki mocnego alkoholu - np. Alizé o lekkim smaku tropikalnych owoców
Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić je na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę i delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką w masę jajeczną. Masę rozsmarować na płaskiej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375 F / 180 C. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto natychmiast delikatnie odlepić od papieru po czym zwinąć je w rulon wraz z papierem położonym na czystej ściereczce. Trzymać tak aż do ostygnięcia.
W tym czasie naszykować krem. Przecier z marakui rozmrozić, lekko podgrzać i wymieszać dokładnie z cukrem. Śmietanę ubić - pod koniec dodać cukier i - jeśli używamy - whip-it. Następnie po jednej łyżeczce dodawać podgrzany do letniej temperatury przecier z marakui.
Na blacie rozłożyć ostudzony placek biszkoptowy. Posmarować cienką warstwą dżemu, a następnie połową masy śmietanowo-kawowej. Na jednym z dłuższych brzegów ułożyć rządek owoców. Następnie zaczynając od tego brzegu, zwinąć placek w roladę. Ułożyć na tacce czy talerzu tak, aby drugi brzeg znalazł się na spodzie. Rozsmarować równo drugą połowę masy. Udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić dobrze w lodówce.
No comments:
Post a Comment