Podstawowym składnikiem açaí bowl jest smoothie zrobione z jagód açaí i bananów. Wszystko dalej to już nasza wyobraźnia kulinarna i upodobania smakowe. Mrożone jagody açaí w postaci miazgi/sorbetu/puply kupić można już praktycznie wszędzie. Banany dobrze jest uprzednio zamrozić.
1 paczka mrożonej pulpy jagód açaí
1-2 banany
mleko migdałowe - ilość zależy od tego jakie gęste ma być açaí
Opcjonalnie 1-2 łyżeczki nasionek chia
Do przybrania - owoce*, granola, nasionka hemp lub granola z nasionkami hemp, masło orzechowe, miód lub syrop z agawy
W kielichu blendera umieścić mrożone banany i pulpę açaí. Dodać nasionka chia, jeśli chcemy ich używać. Wlać odrobinę mleka i wszystko razem zmiksować. Mlekiem należy regulować gęstość masy açaí. Jeśli chcemy dodać odrobinę masła orzechowego i wymieszać (nie miksować blenderem).
mleko migdałowe - ilość zależy od tego jakie gęste ma być açaí
Opcjonalnie 1-2 łyżeczki nasionek chia
Do przybrania - owoce*, granola, nasionka hemp lub granola z nasionkami hemp, masło orzechowe, miód lub syrop z agawy
W kielichu blendera umieścić mrożone banany i pulpę açaí. Dodać nasionka chia, jeśli chcemy ich używać. Wlać odrobinę mleka i wszystko razem zmiksować. Mlekiem należy regulować gęstość masy açaí. Jeśli chcemy dodać odrobinę masła orzechowego i wymieszać (nie miksować blenderem).
Masę przełożyć do misek i udekorować owocami. Posypać granolą, miodem/syropem z agawy i ziarenkami. Podawać od razu
* można używać dowolnych owoców - kiwi, mango, truskawki, gruszki, brzoskwinie, maliny, jeżyny- co kto lubi i co komu tylko smak i wyobraźnia podsunie
No comments:
Post a Comment