July 28, 2020

Açaí Bowl

Açaí bowl stały się przysmakiem dzieci już jakiś czas temu. Kupowały sobie porcję na specjalne okazje. Aż w końcu uznałyśmy, że przecież można zrobić to w domu. Nie muszę chyba wspominać, że niejako zmotywowało nas do tego zamknięcie w domach i ograniczony dostęp do odwiedzanych miejsc. Rzec by można, że Julcia wyspecjalizowała się w produkcji śniadaniowych açaí. W naszym domu nigdy nie brakuje owoców, więc zrobienie açaí bowl nie było wielkim problemem. A im bliżej lata, tym większy był ich wybór. Ale w zasadzie każde owoce się nadają do wzbogacenia zasadniczego smoothie. Podobnie jak i dobór innych dodatków jest dowolny i wedle upodobań.
Podstawowym składnikiem açaí bowl jest smoothie zrobione z jagód açaí  i bananów. Wszystko dalej to już nasza wyobraźnia kulinarna i upodobania smakowe. Mrożone jagody açaí w postaci miazgi/sorbetu/puply kupić można już praktycznie wszędzie. Banany dobrze jest uprzednio zamrozić. 

1 paczka mrożonej pulpy jagód açaí 
1-2 banany
mleko migdałowe - ilość zależy od tego jakie gęste ma być açaí

Opcjonalnie 1-2 łyżeczki nasionek chia

Do przybrania - owoce*, granola, nasionka hemp lub granola z nasionkami hemp, masło orzechowe, miód lub syrop z agawy


W kielichu blendera umieścić mrożone banany i pulpę açaí. Dodać nasionka chia, jeśli chcemy ich używać. Wlać odrobinę mleka i wszystko razem zmiksować. Mlekiem należy regulować gęstość masy 
açaí. Jeśli chcemy dodać odrobinę masła orzechowego i wymieszać (nie miksować blenderem). 

Masę przełożyć do misek i udekorować owocami. Posypać granolą, miodem/syropem z agawy i ziarenkami. Podawać od razu
* można używać dowolnych owoców - kiwi, mango, truskawki, gruszki, brzoskwinie, maliny, jeżyny- co kto lubi i co komu tylko smak i wyobraźnia podsunie





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment