July 16, 2020

Taco/burrito z szarpanym mięsem z kurczaka

Taco czy burrito dają pole do popisu wyobraźni kulinarnej. Niewiele trzeba by powstało smaczne jedzenie małym nakładem. Z jeden piersi kurczaczej nie powstałby obiad. Ale z jednej piersi kurczaczej powstały taco, które wraz z dodatkami, takimi jak salsa czy guacamole zasyciły gromadkę głodomorów. Ot, wystarczyło odpowiednio przygotować mięso. Salsa najlepsza jest z dodatkiem owoców - taka kolorowa i lekko słodkawa od nich, a jednocześnie nie tracąca nic ze swego meksykańskiego uroku. Na letni gorący dzień, kiedy nie ma się ochoty na gotowanie wymyślnego obiadu jest idealna propozycja.

Pierś kurczaka
2 ząbki czosnku
mała cebula
przyprawa do taco
olej do smażenia
sól do smaku

Dodatki - taco lub tortillas, salsa brzoskwiniowa lub mango, guacamole

Cebulę pokroić zgrubnie w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojony czosnek i pierś w całości. Chwilę obsmażyć, a następnie posypać 1 łyżeczką przyprawy do taco i zalać wodą, mniej więcej do połowy. Dusić ok. 10 minut na małym ogniu.Kiedy zmięknie, używając dwóch widelców poszarpać ją na cienkie włókniste kawałeczki. Doprawić przyprawą taco i ewentualnie solą. 

Na rozgrzanych muszlach taco lub plackach miękkich taco układać troszkę mięsa, salsy, guacamole i kleksa kwaśnej śmietany. Można dodać też meksykańskiego ryżu i czarnej fasolki po czym zwinąć w burrito.







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment