July 05, 2020

Krem migdałowy

Tarty czy ciasteczka francuskie z dodatkiem kremu migdałowego są po prostu przepyszne. Ze zwykłego ciasteczka robi się elegancki deser. Jest niebywale prosty w przygotowaniu, a kolejną jego zaletą jest to, że można przygotować go nieco więcej i przechowywać w lodówce 2-3 dni lub dłużej w zamrażarce. Choć kusi - zwłaszcza wielbicieli marcepanu - by go podjadać, nie radziłabym tego robić ze względu na surowe jajka i mąkę. Ponadto jednak lepiej smakuje podpieczony ze wszystkimi innymi dodatkami.

Taki krem wykorzystywałam z tartami i ciasteczkami z dodatkiem moreli i śliwek. Przyznam, że nie umiem stwierdzić, która wersja jest lepsza. Taki marcepanowy krem pasuje po prostu do obu owoców i wypieków z nimi. 


95 g/ 3/4 szklanki mączki migdałowej
50 g /1/4 szklanki cukru
20 g/2 łyżki mąki
30 g/2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
1/4 - 1/2 łyżki ekstraktu migdałowego

Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać - mikserem lub po prostu widelcem.

Wykorzystywać do ciast typu tarty, rogaliki, ciastka francuskie, smarując je kremem przed pieczeniem.










Inspiracja: David Lebovitz






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment