Polskie guacamole. Tak nazwali tę pastę znajomi. Choć z guacamole, tak naprawdę ma ona wspólny jedynie kolor. Bardziej jest bobową wersją pasty z awokado. Jest to jednak pyszna pasta nadająca się i do posmarowania chleba, i do podjadania z chipsami czy krakersami. Pasta ta stanowi też świetny dodatek do potraw śródziemnomorskich czy smażonych pomidorów. A do tego jest super łatwa i szybka w robieniu, szczególnie gdy możemy kupić łuskany bób. Polecam do tego sklepy Uwajimaya lub Sahand Persian Grocery w Kirkland.
1lb/450 g bobu bez skórek
sól wg uznania
sok z 1 cytryny (lub więcej)
2 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli wolimy bardziej czosnkowy)
Bób ugotować i - jeśli był w łupinkach, obrać. Czosnek przepuścić przez praskę. W miseczce połączyć czosnek, bób, sól i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na jednolitą pastę. W razie potrzeby doprawić dodając więcej soku, soli lub czosnku.
No comments:
Post a Comment