4 filety z ryby (u mnie dorsz)
1/3 szklanki drobno startego parmezanu
2/3 szklanki bułki tartej
3-4 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka masła
sól
Filety umyć i osuszyć. Lekko posolić. W miseczce rozpuścić masło, a następnie zmieszać je z olejem. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Filety maczać w oleju wymieszanym z masłem, a następnie solidnie obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Układać w naczyniu do pieczenia. Resztkę oliwy zlać do naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 400F/180 C przez około 15- 20 minut na złoty kolor.
Z tej porcji najpewniej zostanie nam bułka tarta wymieszana z parmezanem. Można ją zachować na następną okazję lub wykorzystać do zrobienia cukinii pieczonej w panierce z parmezanem.
No comments:
Post a Comment