October 19, 2015

Brioszki z gruszkami i masą krówkową

Jesień króluje, a z nią królują jesienne smaki - jabłka i gruszki teraz najbardziej nam smakują i aż się prosi, by je wykorzystać do wypieków. Rzadko piekę ciasta z gruszkami, które wydają mi się zbyt delikatne do wielu wypieków. Ale jako nadzienie do bułeczek - czemu nie. Kombinację gruszkowo-krówkową podpatrzyłam u innych i postanowiłam sprawdzić efekty. Zwykle masa krówkowa używana jest w kombinacji z jabłkami - szczególnie kwaskowatymi. Jak się okazuje pasuje idealnie i do gruszek. 

W mojej wersji w roli głównej wystąpiły maślane bułeczki, brioszki,  nie raz sprawdzone i chętnie zjadane, szczególnie przez dzieci i szczególnie z nadzieniem z nutelli. Choć nie tylko. 




Brioszki
30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
100 ml letniego mleka
400 g mąki 
50 g cukru
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
170 g masła (1.5 pałki) w temperaturze pokojowej

Kruszonka
50 g masła
100 g mąki
50 g cukru

Nadzienie 3 dojrzałe, choć twarde gruszki
masa krówkowa
Opcjonalnie - szczypta cynamonu

1 żółtko + 3 łyżeczki wody

Drożdże rozrobić z łyżką mąki i łyżką cukru oraz letnim mlekiem. Odstawić na mniej więcej 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Gdyby ciasto zbytnio się lepiło dodać troszkę mąki, ale niezbyt dużo. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

W czasie gdy ciasto rośnie, obrać i pokroić na kostkę gruszki. Jeśli są bardzo dojrzałe, należy zlać nadmiar soku - inaczej bardzo ciężko lepi się bułeczki. 

Przygotować kruszonkę, zagniatając razem wszystkie składniki; wstawić ją do lodówki i zostawić tam, aż do momentu użycia - wg mnie ciasto lepiej się kruszy, gdy jest zimne. 
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je z miski na oprószoną mąką stolnicę. Bułeczki można zrobić dwoma sposobami. Rozpłaszczyć całe ciasto na placek i lekko porozciągać palcami tak by miał grubość ok. 1 cm. Szklanką lub obręczą wykrawać kółka. Na każde nałożyć troszkę masy krówkowej i gruszek, a następnie dobrze zakleić. Można też po prostu odrywać po kawałeczku ciasta, rozpłaszczać w dłoni na mały placek i nakładać w niego nadzienie.   

Gotowe bułeczki kłaść w formie lub na blasze wyłożonej papierem. Jeśli nie chcemy, by bułeczki się zlepiły, należy je ułożyć w dość dużej odległości lub też można użyć papilotek. Przykryć czystą ściereczką i odstawić dowyrośnięcia na 1/2 -1 godzinę. Posmarować rozbełtanym z wodą żółtkiem i posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 370 F. Piec ok. 15 minut od momentu lub do momentu, gdy bułeczki są lekko brązowe.







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment