4 papryki
3/4 lb / 300-350 g polędwicy wieprzowej
1/2 lb 250 g pieczarek
1/2 szklanki / ok.100 g kukurydzy z puszki
2 patyczki selera naciowego
1/2 szklanki orzechów włoskich lub pecan
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 listków bazylii
olej do smażenia
sól
pieprz
ser pleśniowy - blue cheese, Gorgonzola
Papryki przekroić wzdłuż - oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki - najlepiej, gdy mięso jest jeszcze lekko zmrożone. Plasterki pokroić na dwie-trzy części. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki.
Cebulę zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili, gdy zacznie lekko się rumienić, mięso. Smażyć razem przez około 5 minut. Dodać pieczarki i pozwolić im lekko się przyrumienić. Doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze chwilę. Na ostatnie dwie minuty smażenia dodać drobno pokrojonego selera, posiekaną bazylię i odsączoną z płynu kukurydzę oraz grubo posiekane orzechy.
W każdą papryczkę nakładać nadzienie. Z wierzchu posypać pokruszonym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 390F/200C przez około 20 minut.
Inspiracja: Ugotuj to
No comments:
Post a Comment