October 09, 2015

Papryka faszerowana

To inny sposób na faszerowane papryki. Teraz, jesienią pełno jest wszędzie papryk - najróżniejszych, najpięknieszych, a co najważniejsze aromatycznych. Zwykle faszerowałam paprykę nadzieniem takim jak do gołąbków - czyli mięsem mielonym zmieszanym z ryżem. W tym jednak przypadku, nadzieniem była drobno pokrojona polędwica wieprzowa usmażona z grzybami i warzywami. Całość dopełnia ser pleśniowy, który po upieczeniu nabiera delikatności i nie przeszkadza nawet tym, którzy za nim nie przepadają. 

4 papryki
3/4 lb / 300-350 g polędwicy wieprzowej
1/2 lb 250 g pieczarek
1/2 szklanki / ok.100 g kukurydzy z puszki
2 patyczki selera naciowego
1/2 szklanki orzechów włoskich lub pecan
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 listków bazylii
olej do smażenia
sól 
pieprz

ser pleśniowy - blue cheese, Gorgonzola

Papryki przekroić wzdłuż - oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. 

Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki - najlepiej, gdy mięso jest jeszcze lekko zmrożone. Plasterki pokroić na dwie-trzy części. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki. 

Cebulę zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili, gdy zacznie lekko się rumienić,  mięso. Smażyć razem przez około 5 minut. Dodać pieczarki i pozwolić im lekko się przyrumienić. Doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze chwilę. Na ostatnie dwie minuty smażenia dodać drobno pokrojonego selera, posiekaną bazylię i odsączoną z płynu kukurydzę oraz grubo posiekane orzechy. 

W każdą papryczkę nakładać nadzienie. Z wierzchu posypać pokruszonym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 390F/200C przez około 20 minut. 








Inspiracja: Ugotuj to Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment