3/4 lb/350 g makaronu - wstążki, linguine, spaghetti, świderki
1.5 lb/700 g krewetek - najlepiej obrane, ale mogą być i w wersji z ogonem
3 ząbki czosnku
Suszona papryczka chilli - według gustu
2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
2 łyżki masła
Pietruszka
Opcjonalnie - 3 łyżki brandy lub 1/4 szklanki białego wina
Makaron ugotować al dente. Odstawić. Krewetki umyć. Na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą dodać krewetki i smażyć na palniku o największej mocy. Kiedy krewetki są już usmażone, dodać posiekany drobno czosnek i papryczki, masło i brandy/wino. Dobrze wymieszać, a gdy masło się rozpuści, dodać makaron, wymieszać całość i chwilę smażyć razem z krewetkami. Jeśli lubimy, warto smażyć całość przez kilka chwil, by część makaronu lekko się przyrumieniła. Przed podaniem posypać posiekaną drobno pietruszką.
Makaron ugotować al dente. Odstawić. Krewetki umyć. Na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą dodać krewetki i smażyć na palniku o największej mocy. Kiedy krewetki są już usmażone, dodać posiekany drobno czosnek i papryczki, masło i brandy/wino. Dobrze wymieszać, a gdy masło się rozpuści, dodać makaron, wymieszać całość i chwilę smażyć razem z krewetkami. Jeśli lubimy, warto smażyć całość przez kilka chwil, by część makaronu lekko się przyrumieniła. Przed podaniem posypać posiekaną drobno pietruszką.
No comments:
Post a Comment