Bezy
4 białka
150 g cukru
Babeczki
100 g masła
50 g cukru
150 g mąki
1 żółtko
20 g płatków migdałowych
1 łyżeczka śmietany
bita śmietana
szklanka śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru
opcjonalnie zagęszczacz typu Fix it Dr. Oetkera
nutella
konfitura/dżem - kwaskowy - żurawinowy lub z czarnej porzeczki
Przygotować babeczki - ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Schłodzić lekko w lodówce. Wylepić nim formy babeczkowe - najlepiej na mini tarty, gdyż te są płaskie i szerokie. Moje foremki mają średnicę 10 cm (4 cale). Upiec na złoty kolor w piekarniku o temperaturze ok. 375F/190 C.
Przygotować bezy - piekarnik nagrzać do 350 F/175 C. Ubić białka na bardzo sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać przez ok. 5 minut. Gotowa masa powinna lśnić. Na formie do pieczenia wyłożonej papierem, przy pomocy szprycy, wyciskać wysokie bezy. Temperaturę w nagrzanym piekarniku zmniejszyć do 250 F/120 C. Włożyć bezy do piekarnika i piec ok. 60 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200F/90C i piec, aż bezy zrobią się suche. Ostudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Z kremówki i cukru, a także zestalacza, jeśli go używamy, ubić śmietanę. Schłodzić w lodówce.
Babeczki posmarować wartswą nutelli. Na nią położyć łyżeczkę konfitury/dżemu. Przykryć to bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce. Przed samym podaniem położyć na śmietanie bezę.
