November 07, 2015

Krupnik na sercach

Zrobiło się mokro i zimno. Typowa jesień w okolicy Seattle. Nic dziwnego, że sycący i rozgrzewający krupnik ostatnio jest jedną z popularniejszych zup w naszym domu.Tym razem w wersji z sercami drobiowymi. Jak łatwo się domyśleć, dodatek podrobów sprawia, że ma nieco inny smak, co nie każdemu może odpowiadać. 







1 szklanka zielonego groszku 
1/2 pora - jasna część 
2-3 łodygi selera naciowego 
2 średnie marchewki 
8-10 łyżek kaszy 
100-150 g serc z kurczaka 
sól 
koperek 
natka pietruszki 
2-3 łyżki śmietany 

Serca zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny. Powinny być już miękkie, zanim dodamy pozostałe składniki. Nasypać kaszę, zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Dodać groszek oraz drobno posiekane warzywa. Doprawić solą oraz koperkiem i pietruszką. Kiedy wszystkie składniki zmiękną delikatnie wmieszać śmietanę, chyba że wolimy wersję niezabielaną. Gdyby zupa była zbt gęsta, można rozrzedzić ją dodając więcej wody.

Serca możemy również pokroić na mniejsze kawałeczki - wówczas, po ich ugotowaniu do miękkości, należy je odcedzić, ostudzić i pokroić. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment