1 szklanka zielonego groszku
1/2 pora - jasna część
2-3 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
8-10 łyżek kaszy
100-150 g serc z kurczaka
sól
koperek
natka pietruszki
2-3 łyżki śmietany
Serca zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny. Powinny być już miękkie, zanim dodamy pozostałe składniki. Nasypać kaszę, zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Dodać groszek oraz drobno posiekane warzywa. Doprawić solą oraz koperkiem i pietruszką. Kiedy wszystkie składniki zmiękną delikatnie wmieszać śmietanę, chyba że wolimy wersję niezabielaną. Gdyby zupa była zbt gęsta, można rozrzedzić ją dodając więcej wody.
Serca możemy również pokroić na mniejsze kawałeczki - wówczas, po ich ugotowaniu do miękkości, należy je odcedzić, ostudzić i pokroić.
No comments:
Post a Comment