Przepisy potraw, które lubię przygotowywać. I nie tylko.
November 03, 2015
Ciasto bananowe z daktylami
I znowu zostały banany. I znowu powstał dylemat co z nimi zrobić, bo jedynie muszki Drosophila melanogaster wykazywały nimi żywe zainteresowanie. Tymczasem dość przypadkowo znalazłam przepis na ciasto bananowe z daktylami. Pomijając fakt, że w oryginale było pieczone z samorosnącej mąki (self-rising flour), której nie używam, przepis ten wydał się godny wypróbowania. Na tzw. oko dodałam proszek i sodę. Zmniejszyłam też ilość cukru - dojrzałe, a więc bardzo słodkie banany, miód i daktyle, też słodkie, sprawiają, że nie trzeba dawać zbyt dużo cukru. Wyszło bardzo dobrze, a jeszcze przed posmarowaniem miodem jego zapach sprawiał, że ciężko się było mu oprzeć. I choć nie wyglądało jak na obrazku z przepisu, zupełnie nas to nie zraziło - najważniejsze, że smakowało dobrze.
225 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 175 g miękkiego masła 75 g cukru muscovado 3 łyżki miodu 2 jajka ! łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 dojrzałe banany - ok. 250g zważone ze skórką 100 g daktyli 50 g orzechów włoskich (lub pecan) Banany rozgnieść i dobrze wymieszać z masłem. Dodać jajka a następnie wszystkie suche składniki i 2 łyżki miodu. Całość dobrze wymieszać na gładkie ciasto. Pod koniec dodać posiekane daktyle. Formę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Z wierzchu posypać orzechami drobniutko posiekanymi. Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 320 F/ 160C do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekranika przełożyć na kratkę i posmarować pozostałym miodem.