Sałata rzymska
1/2 jabłka
orzechy włoskie - siekane
Sos
1 szklanka majonezu
1 anochois lub 1.5 łyżeczki pasty anchois
2 łyżki parmezanu tartego na tarce o najdrobniejszych oczkach (grated parmesan)
sok z jednej cytryny - ok. 1-1.5 łyżki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Czosnek przepuścić przez praskę. Zmieszać z majonezem, sosem Worcestershire, sokiem z cytryny i musztardą. Anchois - jeśli używamy całego - bardzo drobno posiekać. Dodać do sosu. Dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem wedle własnych upodobań.
Przygotować sałatę - umyte i wysuszone liście pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłko obrać i pokroić na cieniuteńkie plasterki. Posypać orzechami włoskimi i wymieszać z sosem.
1 szklanka majonezu
1 anochois lub 1.5 łyżeczki pasty anchois
2 łyżki parmezanu tartego na tarce o najdrobniejszych oczkach (grated parmesan)
sok z jednej cytryny - ok. 1-1.5 łyżki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Czosnek przepuścić przez praskę. Zmieszać z majonezem, sosem Worcestershire, sokiem z cytryny i musztardą. Anchois - jeśli używamy całego - bardzo drobno posiekać. Dodać do sosu. Dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem wedle własnych upodobań.
Przygotować sałatę - umyte i wysuszone liście pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłko obrać i pokroić na cieniuteńkie plasterki. Posypać orzechami włoskimi i wymieszać z sosem.
No comments:
Post a Comment