250 g masła
1/2 l miodu
1.5-2 szklanki cukru
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
2 opakowania/40 g gotowej lub ok. 25-30 g własnej przyprawy do piernika (jest bardziej esencjonalna)
1/2 szklanki zimnego mleka (w nim rozpuścić 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej)
1/2 łyżeczki soli
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
2 opakowania/40 g gotowej lub ok. 25-30 g własnej przyprawy do piernika (jest bardziej esencjonalna)
1/2 szklanki zimnego mleka (w nim rozpuścić 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej)
1/2 łyżeczki soli
Masło, miód i cukier rozpuścić w garnku. Mieszać dość często, by nie dopuścić do wrzenia. Ostudzić. Do letniej masy dodać stopniowo pozostałe składniki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Piernik umieścić w misce lub kamiennym garnku, szczelnie nakryć folią i odstawić na 4 do 6 tygodni do leżakowania w chłodne miejsce. Jeśli nie mamy miejsca w lodówce lub nie mamy garażu, może to być nawet kuchenny blat czy parapet przy uchylonym oknie. Piernik w czasie dojrzewania nieco zmieni swoją konsystencję i ilość, tak więc miska powinna być nieco większa niż oryginalna ilość piernika w listopadzie.
CDN.....
Całą instrukcję pieczenia piernika staropolskiego można zobaczyć w osobnym wpisie, zamieszczonym dwa lata temu.
No comments:
Post a Comment