December 15, 2015

Groch z kapustą czy kapusta z grochem

Groch z kapustą czy też też kapusta z grochem – tego sporu nie rozstrzygniemy, gydż zależy to od rejonu. I tak w rejonie kujawsko-pomorskim jest to groch z kapustą i jest on zarejestrowany w rejestrze potraw tego regionu. Ale już w regionie łódzkim, jest oficjalną potrawą jest kapusta z grohem. Popularności tej potrawy w różnych rejonach można doszukiwać się z powodu dostępności obu składników, również w okresie zimowym, a także walorów energetycznych – nie jest to lekka potrawa i świetnie nadaje się do zimowego menu.
W moim domu nie jadło się grochu z kapustą. Tej kombinacji używano wyłącznie w celach językowych – wszak oznacza to nieład, bałagan, pomieszanie z poplątaniem. Ciekawił mnie jednak smak tej potrawy, należącej przecież do kanonu wigilijnych dań! Groch, jak również fasola i soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre zdrowie. Przepisów na groch z kapustą jest tyle, ile osób ją gotujących – przepisy różnią się przyprawami, dodatkiem boczku czy grzybów.


900 g kapusty kiszonej
300 g grochu
4 łyżki masła
1 cebula
Kminek
Wywar z grzybów

Groch przepłukać i namoczyć – nie trzeba na cała noc, wystarczą dwie-trzy godziny. Zostawić tyle wody, by go przykryła i ugotować do miękkości. W czasie gotowania należy go mieszać, aby się nie przypalił.


Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (sok zachować), a gdyby była zbyt kwaśna, przepłukać zimną wodą. Cebulę usmażyć na dwóch łyżkach masła – aż do zeszklenia. Dodać kapustę i kminek do smaku. Ja nie przepadam za kminkiem, więc było to mniej więcej ćwierć łyżeczki. Zalać wodą lub wywarem z grzybów, tak by cała kapusta była przykryta i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.  

Ugotowany groch połączyć z kapustą. I jeszcze chwilę dusić, często mieszając. Opcjonalnie, jeśli wolimy kwaśniejszą wersję, dodać zachowany sok z kapusty.





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment