Groch z kapustą czy też też kapusta z grochem – tego sporu nie rozstrzygniemy,
gydż zależy to od rejonu. I tak w rejonie kujawsko-pomorskim jest to groch z
kapustą i jest on zarejestrowany w rejestrze potraw tego regionu. Ale już w
regionie łódzkim, jest oficjalną potrawą jest kapusta z grohem. Popularności tej potrawy w różnych rejonach można doszukiwać się z powodu
dostępności obu składników, również w okresie zimowym, a także walorów
energetycznych – nie jest to lekka potrawa i świetnie nadaje się do zimowego
menu.
W moim domu nie jadło się grochu z
kapustą. Tej kombinacji używano wyłącznie w celach językowych – wszak oznacza
to nieład, bałagan, pomieszanie z poplątaniem. Ciekawił mnie jednak smak tej potrawy,
należącej przecież do kanonu wigilijnych dań! Groch, jak również fasola i
soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą
miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre
zdrowie. Przepisów na groch z kapustą jest tyle, ile osób ją gotujących –
przepisy różnią się przyprawami, dodatkiem boczku czy grzybów.
900 g kapusty kiszonej
300 g grochu
4 łyżki masła
1 cebula
Kminek
Wywar z grzybów
Groch przepłukać i
namoczyć – nie trzeba na cała noc, wystarczą dwie-trzy godziny. Zostawić tyle wody, by go przykryła i ugotować do miękkości.
W czasie gotowania należy go mieszać, aby się nie przypalił.
Kapustę odcisnąć z
nadmiaru soku (sok zachować), a gdyby była zbyt kwaśna, przepłukać zimną wodą. Cebulę
usmażyć na dwóch łyżkach masła – aż do zeszklenia. Dodać kapustę i kminek do
smaku. Ja nie przepadam za kminkiem, więc było to mniej więcej ćwierć łyżeczki.
Zalać wodą lub wywarem z grzybów, tak by cała kapusta była przykryta i
zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
Ugotowany groch połączyć z kapustą. I jeszcze
chwilę dusić, często mieszając. Opcjonalnie, jeśli wolimy kwaśniejszą wersję,
dodać zachowany sok z kapusty.
No comments:
Post a Comment