December 07, 2015

Tort z marakują, mango i brzoskwiniami


Delikatny, kwaskowy i ciekawy w smaku. Tak mogę go podsumować. Zainspirowany tortem Charlotte z brzoskwiniami i granatem, który pojawił się na blogu Moje wypieki. Dla podkreślenia smaku korciło mnie  dodanie marakui - samo mango, choć jako owoc dobre i lubiane przeze mnie, wydawało mi się zbyt mało wyraziste, zwłaszcza w połączeniu ze śmietaną i serkiem mascarpone. I choć nie jestem w 100% zadowolona z efektu mojej pracy (mus nieco przeniknął w biszkopty z boku), to jednak zapisuję tutaj ten tort, gdyż nie zepsuło to wrażeń smakowych, a wyłącznie wizualne. Tortów jednak nie robię na tyle często, by szybko mieć okazję do kolejnej sesji fotograficznej. Ponadto tort zniknął na tyle szybko, że nie zdążyłam go uwiecznić tak jak to planowałam. I jest to chyba jego najlepszą reklamą. 



Biszkopt
2 jajka
2 łyżeczki cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Mus markuja z mango
Paczka przecieru z marakui (14 oz/390 g)
200 g przecieru z mango z puszki
4 łyżeczki cukru – jeśli wolimy słodsze ciasta, to więcej
350 ml śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny

Krem z brzoskwiniami
120 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego lub esencji pomarańczowej
1 łyżeczka żelatyny
100 g brzoskwiń z puszki

7 oz/200 g przecieru z marakui*
100 g przecieru z mango*
Cukier do smaku
1 łyżeczka żelatyny*
Brzoskwinie i granat lub maliny do dekoracji

½ szklanki dżemu morelowego
½ szklanki dżemu pomarańczowego (użyłam dżemu pomarańczowego z kwiatem czarnego bzu z IKEA)
Biszkopty Lady Fingers (Savoiardi)

*Można zastąpić galaretką brzoskwiniową lub pomarańczową rozpuszczoną w połowie wody

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać żółtka. Używając szpatułki delikatnie wmieszać obie mąki zmieszane ze sobą. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 9 cali/22.5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 350 F aż do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekranika, po czym upuścić tortownicę z nim z wysokości ok. 30 cm. Ostudzić.

Przygotować mus z markui z mango. Oba musy zmieszać ze sobą, a następnie dosłodzić według smaku. Dodać żelatynę i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia, uważając by masa nie zagotowała się. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dodać do niej małymi porcjami ostudzony mus z marakui z mango. Wymieszać delikatnie szpatułką do całkowitego połączenia się składników.

Biszkopt przeciąc na pół. W tortownicy większej niż ta, w której pieczony był biszkopt ułożyć jeden z placków. Obłożyć go biszkoptami Lady Fingers. Wyłożyć mus markuja z mango i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Mus powinien bardzo dobrze wypełniać tortownicę, by między nim a biszkoptami nie powstały szczeliny.

Przygotować krem z brzoskwiniami. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Żelatynę zalać odrobiną wrzątku – dosłownie tyle, by ją przykryć. Serek ubić ze śmietaną i cukrem. Dodać likier. Do żelatyny dodać łyżkę masy. Wymieszać i dodać kolejną łyżkę, a następnie dodać do pozostałej masy serkowo-śmietankowej. Dzięki temu żelatyna połączy się dobrze z masą, nie tworząc nierozpuszczonych grudek. Dodać brzoskwinie i dobrze wszystko wymieszać.

Oba dżemy wymieszać i podgrzać w rondelku. Zmiksować blenderem na gładką masę.

Na zastygnięty mus marakujowy z mango wyłożyć drugi placek biszkoptowy. Rozprowadzić na nim ciepłą masę dżemową, a następnie masę kremową z brzoskwiniami. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Podobnie jak w przypadku musu, masa powinna bardzo dobrze wypełniać tortownicę, by między nią a biszkoptami nie powstały szczeliny.

Przygtować galaretkowy mus mango z marakują. Oba przeciery podgrzać w rondelku. Dodać cukru do smaku oraz łyżeczkę żelatyny. Podgrzewać aż do jej całkowitego rozpuszczenia, a następnie całość ostudzić. Na gotowym torcie wyłożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki, owoce granata lub maliny. Całość zalać tężejącą galaretką lub galaretkowyn musem mango z markują. Dobrze schłodzić – najlepiej przez noc.


Wyjąć z tortownicy i ułożyć na talerzu lub paterze. Przed samym podaniem obwiązać szeroką wstążką. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment