500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Odcedzony sos z duszenia grzybów - ok. 3 szklanek
Cebulę drobno pokroić. Czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę. Mięso pokroić na kawałki mniej więcej 1 cm. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso. Smażyć często mieszając, aż będzie zarumienione z każdej strony. Dodać odrobinę wody. Posolić i posypać pieprzem. Dusić ok. 40 minut na małym ogniu.
W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i szybko wymieszać by nie powstały grudki. Dolać sos i dobrze wymieszać. Doprawić śmietaną. Dolać do mięsa. Dusić jeszcze ok. 10 minut. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem.

No comments:
Post a Comment