Bywa, że kupuję wielki kawał schabu. Jak to w Costco. Wtedy kroję go na porcje z różnym przeznaczeniem. Ten do pieczenia, od razu doprawiam solą, majerankiem itd. i taki zamrażam. Gdy nadchodzi czas pieczenia, rozmrażam i siup do piekarnika.
2-3 lb schabu
sól
pieprz
5-6 ząbków czosnku - pokrojone na plasterki lub przepuszczone przez praskę
majeranek lub sproszkowany czosnek do posypania
3-4 łyżki oleju do pieczenia
Schab umyć. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem po obu stronach. Górną część posypać majerankim. Tak przygotowany schab zostawić w lodówce na minimum 2 godziny, a jeszcze lepiej na noc.
Piekarnik nagrzać do 450 F/225 C. Schab ułożyć na formie do pieczenia wysmarowanej lekko olejem. Wierzch schabu również trzeba polać olejem.Wstawić na 15-20 minut do piekarnika. Schab zapieczony w tak wysokiej temperaturze zachowa naturalną wilgotność. Po 15-20 minutach zmniejszyć temperaturę do 375 F/ 180C i kontynuować pieczenie w niższej temperaturze przez mniej więcej 15 minut na każdy funt. W czasie pieczenia warto kilka razy polać schab wodą.
Podawać na gorąco z borówkami, ćwikłą, sosem własnym lub osobno zrobionym sosem np. grzybowym lub chrzanowym. Schab doskonale komponuje się i z kartoflami, i kluskami typu kopytka czy kluski z dziurkami (śląskie).
Schab można też podawać na zimno - jest wspaniałą wędliną. Kanapki ze schabem, posmarowane tłuszczykiem z pieczenia, zamiast masłem, są jedyne w swoim rodzaju! Można też posmarować schab chrzanem, jeśli ktoś lubi. Grzybki marynowane lub domowe ogórki kiszone, ogórki małosolne czy też ogórki kiszone na sucho tylko dopełnią uczty!

No comments:
Post a Comment