gruszki
masło
miód
śmietana kremówka lub jogurt*
Opcjonalnie - siekane orzechy pistacjowe
Piekarnik rozgrzać do 350 F/176 C. Gruszki umyć i przekroić na połówki. Wydrążyć nasionka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do każdej gruszku włożyć troszkę masła (nie więcej niż pół łyżeczki) i łyżeczkę miodu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Jeśli używamy kremówki, szybciutko ją ubić mikserem. Na gotowe gruszki nałożyć łyżkę śmietany lub jogurtu. Posypać orzeszkami pistacjowymi. Całość polać wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
* Jak wspomniałam, w oryginalnym przepisie był używany serek mascrapone i kremówka. Jeśli zdecydujemy się na użycie ich, należy wziąć pół na pół serek i śmietanę i razem ubić. Do gotowej masy dodać nieco ekstraktu z wanilii.
No comments:
Post a Comment