500 g filetów z kurczaka
350 g mrożonej marchewki z groszkiem (można zastąpić świeżą marchewką i gorszkiem mrożonym)
1/2 szklanki wywaru lub wody
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + do podania
125 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło
Mrożone warzywa wyjąć z lodówki na mniej więcej pół godziny przed gotowaniem. Mięso oczyścić z błonek i tłuszczyków, po czym przeciąć wzdłuż na pół. Posypać solą i papryką. W dużym płaskim rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, a następnie dodać mięso. Wszystkie kawałki obsmażać po mniej więcej 2 minuty z każdej strony, tak by leciutko się zabrązowiły. Przesmażone mięso zalać gorącym bulionem lub wodą i zagotować. Wsypać marchewkę z groszkiem; kontynuować gotownie na wolnym ogniu i bez przykrywki przez około 10 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z obydwiema mąkami. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu aż sos zgęstnieje.
Inspiracja: Kwestia smaku
No comments:
Post a Comment