January 10, 2017

Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z jagnięciną

Jagnięcina często gości u nas w domu w różnych postaciach. Tym razem zawitała na nasz stół w formie tradycyjnej greckiej zapiekanki pastitsio i była chyba jedną z lepszych zapiekanek tego typu, choć na pewno nie jest to lekkie danie. Zapiekanki tej, choć jest pyszna, nie da się zjeść zbyt dużo i dlatego robię ją z połowy składników, chyba że jest nas dużo chętnych do jedzenia. W oryginalnym greckim przepisie pojawia się ser owczy kefalotiri. Zastąpić go można pecorino romano, podsuszanym oscypkiem czy parmezanem. Podobnie rzecz się ma z makaronem - ziti można zastąpić makaronem rigatoni, tubetti, tortiglioni lub penne



4 łyżki masła
1/3 szklanki mąki
3 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
3 cebule
1/4 szklanki oleju lub oliwy
900 g jagnięciny mielonej 
1 łyżeczka cynamonu
1/4  łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
2 łyżki przecieru pomidorowego 
2 szklanki wytrawnego czerwonego wina  
2 puszki (28-oz każda). pomidorów siekanych 
1 łyżeczka  suszonego oregano 
450 g makaronu ziti (może być też penne)
3/4 szklanki tartego sera pecorino romano 
2 żółtka

Przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać dobrze. Zalać mlekiem i śmietaną, po czym gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki gałki. Nakryć folią, tak by dotykała ona powierzchni sosu i odstawić do ostygnięcia. 


W rondlu rozgrzać oliwę/olej. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do momentu, gdy zrobi się szklista. Dodać mięso i smażyć razem aż się zarumieni. Zlać nadmiar tłuszczu. Doprawić cynamonem, zielem angielskim i gałką, dodać przecier pomidorowy i wino; gotować aż wino niemal całkowicie odparuje. Dodać oregano, sól, pozostały pieprz i pomidory. Gotować na maleńkim ogniu przez ok. 15 minut. 

Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 375 F/180 C. Żaroodporne naczynie do zapiekanek lekko natłuścić. Ułożyć 1/3 makaronu, po czym rozsmarować na nim 2 szklanki sosu beszamelowego. Wyłożyć mięso i posypać wszystko 1/4 sera. Pozostały sos beszamelowy wymieszać z żółtkami i rozprowadzić go po zapiekance. Całość posypać pozostałym serem. Piec aż zapiekanka się zarumieni, a sos bulgocze. Po wyjęciu z piekarnika, pozwolić zapiekance lekko ostygnąć, co ułatwi jej krojenie i nakładanie. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment