500 g polędwicy wieprzowej lub schabu karkowego
1 szalotka
2 marchewki
5-6 łyżek majonezu
100 g sera żółtego do posypania
sól
pieprz
papryka
zioła prowansalskie
Mięso pokroić w plastry i lekko zbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami i zostawić na pewien czas (a jeszcze lepiej na noc), tak by nimi przesiąkło.
Szalotkę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę wymieszać z majonezem.
W półmisku żaroodpornym ułożyć mięso. Na każdym kawałku mięsa położyć szalotkę, a następnie na każdy kawałek rozłożyć warstwę majonezu zmieszanego z marchewką. Całość posypać startym serem.
Piekarnik nagrzać do 380 F/190 C. Wstawić mięso i piec ok. 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 350 F i piec kolejne 20 minut.
Jeśli jako dodatek do mięsa przygotujemy kartofle à la savoyarde lub kartofle zapiekane z oscypkiem lub parmezanem, to cały obiad możemy piec praktycznie jednocześnie.
Doskonałym dodatkiem do takiego obiadu jest sałata na słodko.
No comments:
Post a Comment