January 28, 2017

Polędwica wieprzowa zapiekana z serem i marchewką

Szybkie, smaczne i idealne na weekend, kiedy mamy zbyt wiele ciekawych rzeczy do zrobienia by siedzieć w kuchni i pichcić. Można je naszykować wcześniej, a na 45 minut przed obiadem po prostu upiec. Mięso naszykowałam poprzedniego dnia - pokroiłam i posypałam przyprawami. Tak przeleżały sobie w lodówce przez noc, dzięki czemu nabrały smaku. Następnego dnia przygotowanie reszty było kwestią chwili. Mięso można przygotować również i niemal w ostatniej chwili, ale w każdym wypadku należy pozwolić mu poleżeć po doprawieniu przyprawami. 


500 g polędwicy wieprzowej lub schabu karkowego
1 szalotka
2 marchewki 
5-6 łyżek majonezu 
100 g sera żółtego do posypania
sól
pieprz
papryka
zioła prowansalskie

Mięso pokroić w plastry i lekko zbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami i zostawić na pewien czas (a jeszcze lepiej na noc), tak by nimi przesiąkło. 

Szalotkę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę wymieszać z majonezem. 

W półmisku żaroodpornym ułożyć mięso. Na każdym kawałku mięsa położyć szalotkę, a następnie na każdy kawałek rozłożyć warstwę majonezu zmieszanego z marchewką. Całość posypać startym serem. 

Piekarnik nagrzać do 380 F/190 C. Wstawić mięso i piec ok. 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 350 F i piec kolejne 20 minut. 

Jeśli jako dodatek do mięsa przygotujemy kartofle à la savoyarde lub kartofle zapiekane z oscypkiem lub parmezanem, to cały obiad możemy piec praktycznie jednocześnie. 

Doskonałym dodatkiem do takiego obiadu jest sałata na słodko













Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment