Wieniec makowy p. Joli |
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
150 g masła
6 żółtek
40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1.5 łyżki mocnego alkoholu
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
jajko do posmarowania
Masa makowa
500 g suchego maku
170 g cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżka masła
3-4 białka
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g rodzynków jasnych i ciemnych
50 g orzechów włoskich, posiekanych
Lukier
Szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzącej wody
Sok z ½ cytryny
Przystrojenie
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Suszone morele
Suszne żurawiny
Gwiazki anyżku
Rodzynki
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną, a świeże rozrobić z odrobiną cukru i letniej wody. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone i przestudzone maso. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość co zajmie około półtorej godziny.
W czasie gdy ciasto rośnie, przygotować masę. Jeśli używamy zwykłego maku, należy go wcześniej sparzyć, odsączyć z nadmiaru wody i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i miód, a następnie pozostałe składniki – oprócz białek. Przestudzić, a następnie dodać bardzo delikatnie pianę z 3-4 ubitych na sztywno białek, które pozostały z ciasta.
Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdy placek rozwałkować na prostokąt o
grubości około 3 mm. Nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm z każdego brzegu. Zwinąć jak roladę, a końce makowców ze sobą. Każdy z makowców przenieść do tortownicy z kominem, a jeśli takiej nie mamy, to w środek włożyć szklankę. Tortownica powinna być jak największa; im większa, tym lepiej wieniec się prezentuje. Ciasto po ułożeniu powinno się głęboko ponacinać mniej więcej co 3 cm, a nacięcia lekko rozsunąć.
Przygotowane wieńce odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia, po czym posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do nagrzanego do temperatury 350 F/ 175 C piekarnika. Piec ok. 25 minut na jasno brązowy kolor. Gdyby wieńce zbyt szybko zaczęły się rumienić, nakryć je papierem. Po upieczeniu ostudzić. Jeszcze letnie posmarować lukrem i ozdobić posiekaną skórką pomarańczową oraz suszonymi owocami.
150 g masła
6 żółtek
40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1.5 łyżki mocnego alkoholu
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
jajko do posmarowania
Masa makowa
500 g suchego maku
170 g cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżka masła
3-4 białka
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g rodzynków jasnych i ciemnych
50 g orzechów włoskich, posiekanych
Lukier
Szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzącej wody
Sok z ½ cytryny
Przystrojenie
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Suszone morele
Suszne żurawiny
Gwiazki anyżku
Rodzynki
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną, a świeże rozrobić z odrobiną cukru i letniej wody. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone i przestudzone maso. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość co zajmie około półtorej godziny.
W czasie gdy ciasto rośnie, przygotować masę. Jeśli używamy zwykłego maku, należy go wcześniej sparzyć, odsączyć z nadmiaru wody i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i miód, a następnie pozostałe składniki – oprócz białek. Przestudzić, a następnie dodać bardzo delikatnie pianę z 3-4 ubitych na sztywno białek, które pozostały z ciasta.
Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdy placek rozwałkować na prostokąt o
Przygotowane wieńce odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia, po czym posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do nagrzanego do temperatury 350 F/ 175 C piekarnika. Piec ok. 25 minut na jasno brązowy kolor. Gdyby wieńce zbyt szybko zaczęły się rumienić, nakryć je papierem. Po upieczeniu ostudzić. Jeszcze letnie posmarować lukrem i ozdobić posiekaną skórką pomarańczową oraz suszonymi owocami.