April 27, 2017

Sos tatarski

Choć sos tatarski kojarzy się z Wielkanocą i nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole, to jednak jest on świetnym dodatkiem nie tylko od święta. Prosty w wykonaniu, dobrze się przechowujący przez kilka dni jest doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin, a także jajek. A gdy zrobi się nam go ciut za dużo, możemy wykorzystać go zamiast majonezy np. do pasty rybnej czy jajecznej


300 g majonezu 
3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (użyłam jogurtu naturalnego) 
1 łyżka tartego chrzanu 
1 łyżeczka musztardy (gładkiej, np. niemieckiej, Dijon czy sarepskiej) 
kilka grzybków marynowanych 
 2 nieduże ogórki konserwowe 
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku

Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, by smaki się "przegryzły".











Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment