Choć jest to sos, który idealnie pasuje do jajek na twardo czy też do wędlin i mięs podawanych na wielkanocne śniadanie, to nie znaczy to wcale, że nie można go użyć i przy innej okazji. Jest tak dobry, że można go wyjadać łyżeczką z miski. A i pasta jajeczna zrobiona z jego dodatkiem nabierze nowego charakteru. Przygotowanie jest proste i szybkie, tak więc można go zrobić w ostatniej chwili, choć ja wolę przygotować go z małym wyprzedzeniem, gdyż wtedy wszystkie smaki się przegryzą, a sos nabierze pełni smaku.
2 jajka
125ml majonezu
150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy francuskiej Dijon
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać na bardzo drobną kosteczkę.
Włożyć do miski, dodać majonez, śmietanę, musztardę i posiekany szczypiorek. Gdyby sos był zbyt gęsty, można lekko rozrzedzić go np. maślanką lub kefirem. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Można przygotować z wyprzedzeniem.
No comments:
Post a Comment