Domowy likier nie jest bardzo trwały, więc nie powinno się go robić zbyt dużo. Ale... doskonale przechowuje się w lodówce przez ok. 3 tygodni. Warto pamiętać o tym, kiedy go robimy, by nie zrobić go zbyt dużo.
1 łyżka kakao
1 szklanka śmietany
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 puszka (14 oz) słodzonego mleka skondensowanego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka irlandzkiej whiskey (choć ja użyłam kanadyjskiej i też było dobrze 😉)
Kakao wymieszać z odrobiną śmietany, tak by powstała pasta, a następnie dodać pozostałą śmietanę i dobrze całość wymieszać.
Mleko wlać do wysokiego naczynia, a następnie powoli wmieszać masę kakaową, kawę i wanilię. Doskonale do mieszania sprawdza się mikser ręczny. Kiedy wszystkie składniki dobrze się wymieszały, dodać whiskey i ponownie dobrze wymieszać. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Uwagi dodatkowe
- aby nasz likier był mniej słodki, należy dodać więcej śmietany i whiskey - najlepiej po łyżeczce na raz
- aby nasz likier był słabszy, należy dodać więcej śmietany i mleka - najlepiej po łyżeczce na raz
- aby nasz likier był mocniejszy - chyba nie trzeba tłumaczyć, czego powinno być w nim więcej😉
No comments:
Post a Comment