March 15, 2019

Domowy Irish Cream

Irish Cream nie jest moim ulubionym likierem - znam inne dużo lepsze - Mozart, czekoladowy Chopin czy inne czekoladowe. Ale kiedy nadchodzi marzec, Irish Cream musi być pod ręką. Po pierwsze, przyda się do babki nie tylko pieczonej z tym likierem, ale i nasączonej nim po upieczeniu. A i kawa z Irish Cream jest bardzo smaczna. Dlatego gdy się okaże, że go nam zabrakło,  a tak właśnie stało się w moim przypadku i to w momencie najmniej dogodnym, można samemu zrobić własny Irish Cream. 

Domowy likier nie jest bardzo trwały, więc nie powinno się go robić zbyt dużo. Ale... doskonale przechowuje się w lodówce przez ok. 3 tygodni. Warto pamiętać o tym, kiedy go robimy, by nie zrobić go zbyt dużo. 

1 łyżka kakao
1 szklanka śmietany
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 puszka (14 oz) słodzonego mleka skondensowanego
1/2  łyżeczki ekstraktu waniliowego 
1  szklanka irlandzkiej whiskey (choć ja użyłam kanadyjskiej i też było dobrze 😉)

Kakao wymieszać z odrobiną śmietany, tak by powstała pasta, a następnie dodać pozostałą śmietanę i dobrze całość wymieszać.

Mleko wlać do wysokiego naczynia, a następnie powoli wmieszać masę kakaową, kawę i wanilię. Doskonale do mieszania sprawdza się mikser ręczny. Kiedy wszystkie składniki dobrze się wymieszały, dodać whiskey i ponownie dobrze wymieszać. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni. 


Uwagi dodatkowe
  • aby nasz likier był mniej słodki, należy dodać więcej śmietany i whiskey - najlepiej po łyżeczce na raz
  • aby nasz likier był słabszy,  należy dodać więcej śmietany i mleka - najlepiej po łyżeczce na raz
  • aby nasz likier był mocniejszy - chyba nie trzeba tłumaczyć, czego powinno być w nim więcej😉


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment