June 17, 2019

Karkadeh - napój z hibiskusa

 Karkadeh, czyli orzeźwiający napój z hibiskus poznałam dzięki znajomym, którzy wiele lat spędzili w Algierii. W domu mieliśmy hibiskus przywieziony przez tatę z Syrii i nie bardzo potrafiliśmy go wykorzystać. A w tamtych czasach o hibiskusie mało kto słyszał. Urzekł mnie jego kolor, ale kwaśno-gorzki smak niekoniecznie. W efekcie nie wiedziałam do końca co zrobić z torbą suszonego kwiecia hibiskusa. I wtedy pojawili się oni - tacy swojscy, a zarazem egzotyczni. W ponurej rzeczywistości tamtych czasów, powiało od nich zachodem. Mieli duży i piękny  samochód, o ile dobrze pamiętam Renault Espace, który stał się dla mnie na jakiś czas ideałem samochodu rodzinnego. Zwiedzali Europę w drodze z Algierii do Polski. I wiedzieli co się robi z hibiskusem. Dalej jednak nie zachwyciłam się - może lato było zbyt chłodne, a może do hibiskusa trzeba dojrzeć... Teraz lato kojarzy mi się z napojem z hibiskusa. Kwaśno-gorzki smak wyparły owoce, które zalewam naparem z hibiskusa. Podstawowy przepis na karkade to liście hibiskusa i cukier. Ja nie daję cukru, a tylko wykorzystuję różne owoce - świeże truskawki, suszone ananasy i jabłka oraz pomarańcze, które  są z dodatkiem cukru, ale nie jest go tyle, by przesłodzić napój. Ale i wersja słodzona, nie jest tak słodka jakby się mogło wydawać, zwłaszcza, że karkade podaje się z lodem.

Hibiskus ceniony jest nie tylko z powodu orzeźwiającego działania, ale i właściwości leczniczych - stosowany jest jako diuretyk, co sprawia, że obniża ciśnienie, a zw względu na zawartość witaminy C jako remedium na przeziębienia.  Polecam artykuł "The Red Tea of Egypt", z którego można się więcej dowiedzieć o hibiskusie.

Oryginalny napój karkade
1/2 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa
8 szklanek wody
cukier lub miód do smaku
Opcjonalnie - 3 łyżki soku z cytryny

Susz z hibiskusa zalać w garnku wodą. Doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko całość zacznie wrzeć, zdjąć z palnika i dodać cukier lub miód oraz sok z cytryny, jeśli go używamy. Zostawić pod przykryciem na kilka godzin lub wręcz na noc. Odcedzić płyn od kwiatów i dobrze schłodzić. Podawać z lodem lub bez niego.

Karkade z dodatkiem owoców
1.5 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
kilka listków suszonej werbeny
2-3 truskawki pokrojone na mniejsze kawałki
4 plastry suszonych jabłek
1 plaster suszonego ananasa
2 plasterki suszonych pomarańczy (używam takich z Trader Joe's)
1.5 litra wody
Opcjonalnie - cukier do dosłodzenia

Wszystkie składniki umieścić w dzbanku i zalać wrzącą wodą. Wymieszać i zostawić na kilka godzin lub wręcz na noc do zaparzenia i schłodzenia.



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment