Sos do marynowania można kupić gotowy, a można też zrobić samemu. Ja posłużyłam się przepisem Oksany z iFoodreal. Ona co prawda piekła łososia na grillu i na deseczka cedrowych, a ja po prostu w piekarniku. I wyszedł bardzo dobrze.
Marynata
1/2 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki wody
2 łyżki octu ryżowego lub zwykłego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 ząbek czosnku, przepuszczonego przez praskę
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili
filet z łososia
Przygotować marynatę. W garnuszku połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać i zagotować. Zmniejszyć palnik i gotować sos ok. 7-10 minut aż sos zgęstnieje. Zostawić ok. 1/2 szklanki sosu do łososia, a resztę przelać do słoiczka i odstawić do lodówki.
Łososia umyć, ułożyć w naczyniu i przykryć folią. Dobrze nasmarować łososia i odstawić na kilka godzin lub na noc.
Piekarnik rozgrzać używając funkcji broiler - 550 F/287C. Łososia przełożyć na metalową formę wyłożoną papierem - żadna znana mi forma szklana lub fajansowa nie wytrzyma tak wysokiej temperatury pieczenia. Piec ok. 15-20 minut, aż marynata zacznie się karmelizować. Podawać z ryżem i warzywami
Przygotowanie marynaty |
Marynowanie łososia |
Źródło: iFoodreal
No comments:
Post a Comment