Błyskawiczne ciasteczka bez mąki i cukru
Jakiś czas temu bardzo przypadkowo natknęłam się na ten przepis na ciasteczka. I zaintrygował mnie, bowiem ciasteczka beż mąki i cukru mało ciasteczkowo się zapowiadają. Zbyt zdrowo, by były smaczne. Bez mąki - owszem, to można sobie wyobrazić, gdyż mielone migdały czy orzechy spokojnie ją zastąpią. Gorzej z cukrem. Ale, ale ... przecież są inne formy dosładzania. Z czystej ciekawości zrobiłam pierwszą porcję ciasteczek. Krótko potem była druga, trzecia i następne. Ciasteczka są fenomenalne - słodkie, choć bez cukru, mięciusieńkie i smakowite. Idealne dla osób z ograniczeniami dietetycznymi lub wszystkich, uważających na to co jedzą. Według moich dzieci, ciasteczka smakują doskonale z mlekiem. 😉
225 g mąki migdałowej (gotowej lub ze zmielonych migdałów)
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek syropu z agawy
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 350 F /175 C. Formę wyłożyć papierem.
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki. Pozostałe składniki wymieszać w misce - ręcznie lub mikserem.
Łyżeczką lub łyżką do lodów kłaść małe porcje ciasta na formie, lekko spłaszczać dłonią, a z wierzchu posypywać czekoladą.
Piec 12 minut. Wyjąć z piekarnika i pozwolić ciasteczkom lekko ostygnąć. Przenieść na kratkę i całkowicie ostudzić.
Źródło: Madame Edith
No comments:
Post a Comment