Choć zwykle robię młodą kapustę tradycyjnie, z koperkiem w dużej ilości i krótko duszoną, to uważam, że czasem warto zrobić coś innego. Stąd pomysł na jednogarnkowy obiad - kapuśniak z młodej kapusty.
1 kapusta
ok. 2 lb/900 g żeberek (lub więcej jeśli chcemy by kapuśniak był dobrze mięsny)
1/2 lb/220-250 g wędzonki (żeberka, kurczak)
1 cebula
1 lb/450 g kartofli
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe
2 l wody lub wywaru jarzynowego/mięsnego
olej do smażenia
Cebulę poszatkować, a czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Olej rozgrzać w dużym rondlu. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać żeberka pokrojone na mniejsze porcje i obsmażyć. Dodać wędzonkę i razem dusić ok. 30 minut, aż żeberka będą miękkie. Dodać poszatkowaną kapustę i pokrojone w dość dużą kostkę kartofle. Zalać wodą lub wywarem, dodać listek i ziele i gotować aż kapusta i kartofle będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić przecierem, solą i pieprzem. Gdyby kapuśniak był zbyt gęsty, dodać więcej wody lub wywary.
Mięso z kapuśniaku można zostawić jak się gotowało lub obrać z kości.
No comments:
Post a Comment