Blaty bezowe
6 białek
szczypta soli
1/2 lb + 2 łyżki/ 250 g drobnego cukru - najlepiej waniliowego
2 łyżeczki niemielonego suchego maku
1 łyżeczka octu lub soku cytrynowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przełożenie
1/2 lb + 1 łyżka/ 250 g serka mascarpone
1/2 szklanki śmietany kremówki
4- 5 łyżek ganache
kilka łyżek masy makowej - domowej lub gotowej
pomarańcze i/lub mandarynki
Opcjonalnie - 1/2 szklanki kremówki do przybrania
Formę, na której będziemy piec bezę, wyłożyć papierem. Ołówkiem odrysować koła o średnicy mniej więcej 8 cali/20 cm. Papier przełożyć na drugą stronę - to sprawi, że beza nie będzie stykać się z grafitem ołówka, a odrysowane koła i tak będzie widać.
Rozgrzać piekarnik do 350F/160C.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powstała masa powinna być gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wanilię, sól i ocet. Dodać mak i bardzo delikatnie wymieszać wszystko szpatułką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Masę białkową wyłożyć na zaznaczone na papierze kółka. Formę wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć w nim temperaturę do 300F/135C. Piec 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 195 F/90 C i piec 2.5 godziny. Gotowa beza powinna być twarda na wierzchu i na spodzie. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek całkowicie schłodzić bezę. Delikatnie zdjąć z papieru.
kilka łyżek masy makowej - domowej lub gotowej
pomarańcze i/lub mandarynki
Opcjonalnie - 1/2 szklanki kremówki do przybrania
Formę, na której będziemy piec bezę, wyłożyć papierem. Ołówkiem odrysować koła o średnicy mniej więcej 8 cali/20 cm. Papier przełożyć na drugą stronę - to sprawi, że beza nie będzie stykać się z grafitem ołówka, a odrysowane koła i tak będzie widać.
Rozgrzać piekarnik do 350F/160C.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powstała masa powinna być gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wanilię, sól i ocet. Dodać mak i bardzo delikatnie wymieszać wszystko szpatułką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Masę białkową wyłożyć na zaznaczone na papierze kółka. Formę wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć w nim temperaturę do 300F/135C. Piec 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 195 F/90 C i piec 2.5 godziny. Gotowa beza powinna być twarda na wierzchu i na spodzie. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek całkowicie schłodzić bezę. Delikatnie zdjąć z papieru.
Serek mascarpone wymieszać mikserem ze śmietaną i ganache - niezbyt długo by nie zrobić z niego masy maślanej.
Obrać mandarynki i pomarańcze ze skóry oraz białych włókien. Podzielić na kawałeczki.
Złożyć Pavlovą. Na płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat bezowy. Na nim delikatnie rozsmarować masę czekoladową, a na niej ułożyć kawałki pomarańczy i/lub mandarynek. Na tym rozłożyć masę makową, a całość przykryć drugim blatem bezowym. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Przed podaniem udekorować różyczkami bitej śmietany.
Uwagi dodatkowe
- Jeśli nie mamy gotowego ganache, możemy dodać po prostu kakao. Możemy też po prostu zrobić masę śmietankową
- Świeże pomarańcze/mandarynki można zastąpić mandarynkami z puszki. Trzeba je tylko dobrze odsączyć.
Inspiracja: Madame Edith
No comments:
Post a Comment