3 główki czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
Czosnek obrać i włożyć do garnuszka. Zalać oliwą. Podgrzewać na palniku o średniej mocy, aż widoczne będą pęcherzyki powietrza. Zmniejszyć moc palnika do jak najmniejszej i gotować całość przez 45 minut. Ostudzić i przelać do słoiczków. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Oliwa może zrobić się mętna, ale nie oznacza to zepsucia.
****
UWAGA!!!!! Czosnek jest warzywem o wyjątkowo niskiej kwasowości. Z tego powodu, nawet tak przetworzony nie powinien pod żadnym pozorem być przechowywany w temperaturze pokojowej, a wyłącznie w lodówce. Czosnek źle przechowywany może wytworzyć toksyny, które mogą spowodować botulizm. Czosnkowy konfit należy natychmiast po przelaniu do czystych słoiczków wstawić do lodówki. Można go również mrozić.
No comments:
Post a Comment