Orzechowe ciasteczka "kulki śniegowe", czyli snow ball cookies to absolutny hit sezonu. Są przepyszne, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Jednocześnie lekko chrupią, bo orzechy nie były rozdrobnione na mączkę, tylko zostało w nich troszkę większych kawałków. Aż dziwne, że nigdy wcześniej nie robiłam tych ciasteczek, biorąc pod uwagę ile przepisów na nie krąży w internecie i jak często pojawiają się w amerykańskich zestawieniach ciastkowych na święta. No, ale lepiej późno niż wcale. Teraz nadrabiamy zaległości i objadamy się nimi. I powstają kolejne porcje. A każda z innymi orzechami.
1 szklanka / 175 g mąki mąki
1.5 szklanki / 145-150 g orzechów włoskich
2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 pałka, czyli 1/2 szklanki /113 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1.5 szklanki / 145-150 g orzechów włoskich
2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 pałka, czyli 1/2 szklanki /113 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasteczek
Orzechy drobno posiekać przy pomocy food processora/malaksera, blendera czy nawet młynka do kawy. Przesypać je do miski. Dodać pozostałe składniki i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w spójne ciasto.
Orzechy drobno posiekać przy pomocy food processora/malaksera, blendera czy nawet młynka do kawy. Przesypać je do miski. Dodać pozostałe składniki i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w spójne ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 300 F / 150 C. Wstawić blachę i piec 30-35 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika. Zostawić na blasze na 1-2 minuty, po czym delikatnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Obtoczyć w cukrze pudrze lub dość obficie nim posypać.
Uwagi dodatkowe
- Gdyby ciasto nie chciało się skleić, można dodać odrobinę wody. Należy jednak robić to super ostrożnie - po jednej łyżce.
- Z gotowego ciasta można od razu uformować kuleczki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Blachę wstawić do lodówki i pozwolić ciasteczkom dobrze się schłodzić.
- Zamiast orzechów włoskich, można użyć pekanów, laskowych, migdałów
- Siekając orzechy należy pamiętać by zrobić to szybko - dosłownie kilkanaście sekund, tak by powstała "mączka z grudkami" a nie masło orzechowe.
No comments:
Post a Comment