To ciasto przypomina nieco tort makowy, gdyż robione jest wyłącznie z maku. Nie jest jednak tak wykwintne jak tort - nie jest przekładane powidłami i masą kawową. Nie jest też tak leciutkie i delikatne jak tort. O ile tortu makowego można zjeść spory kawałek, tego ciasta nie, gdyż przez dodatek czekolady, sporej porcji bakalii, jest ono bardzo bogate smakowo. To ciasto można zrobić z masy makowej - własnej lub gotowej. Przez to wykonanie go jest bardzo szybkie. Doskonale smakuje z dodatkiem czereśni w syropie, których użyłam do przystrojenia. Dodatkowo można podać ją obok na talerzyku, by każdy mógł sobie jej dołożyć.
130 g mączki migdałowej
6 jajek
250 g bakalii - rodzynek, posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych
150 g czekolady
1/3 szklanki kremówki
Do dekoracji: cukier puder, starta czekolada, kandyzowane wiśnie lub czereśnie, dowolne owoce z konfitury, pomarańcze lub mandarynki
Piekarnik nagrzać do temperatury 350 F/175 C.
Tortownicę o średnicy 8 cali/20 cm należy wyłożyć na dnie papierem, a boki solidnie posmarować tłuszczem.
Masę makową włożyć do misy miksera i wymieszać z mączką migdałową. Dodawać stopniowo jajka i miksować aż będzie dobrze wmieszane. Porcjami dodać bakalie. Na koniec dodać kremówkę i posiekaną czekoladą. Dobrze wszystko wymieszać.
Gotową masę przełożyć do naszykowanej wcześniej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 - 50 minut - patyczek włożony w środek powinien wyjść czysty. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić - początkowo w tortownicy, a następnie na kratce.Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem i startą czekoladą. Udekorować wiśniami z syropu.
Uwagi dodatkowe
- Najlepsza jest gorzka czekolada, ale nie taka o bardzo wysokiej zawartości kakao. Można też użyć czekolady mlecznej, lub też mieszanki obu.
- Do dekoracji można wykorzystać owoce kandyzowane lub z konfitury. Można też przystroić ciasto pomarańczami, mandarynkami lub innymi owocami, które pasują nam wizualnie i smakowo.
- Część kremówki można zastąpić likierem czekoladowym.
- Jeśli nie mamy gotowej mączki migdałowej, należy migdały zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, by namokły, a skórka łatwo odchodziła. Obrane migdały zmielić mikserem lub food processorem/malakserem.
- Jeśli lubimy, możemy użyć gotowej masy makowej (sklepowej), ale ja polecam domową masę domową. Jest nie do pobicia.
Inspiracja: Kwestia smaku
No comments:
Post a Comment