Kiedyś uważałam sałatkę caprese za mocno przereklamowaną. Ale z czasem doceniłam jej prostotę. Latem, kiedy są najsmaczniejsze pomidory, mogłabym ją jeść codziennie. Zimą też smakuje, zwłaszcza, gdy uda się kupić dobre pomidory. Ta wersja to caprese z dodatkowym twistem - podana w babeczkach-muszelkach z ciast filo. Dzięki temu powstała efektowna przekąska, bardzo łatwa w wykonaniu. Idealna na wszelkie spotkania w większym gronie. Różnokolorowe pomidorki koktailowe, sprawią, że nawet w najbardziej ponury dzień zrobi się wesoło.
Kolorowe pomidorki koktailowe
Świeża mozzarella - najlepiej w małych kuleczkach
świeża bazylia
Pomidorki umyć i przekroić na pół. Mozarellę odsączyć i w zależności od wielkości pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli mamy małe kuleczki mozzarelli, przekroić je na połówki lub ćwiartki.
Do babeczek-muszelek z ciasta filo wkładać pokrojone pomidorki i mozzarellę. Na wierzchu położyć kawałek listka świeżej bazylii.
No comments:
Post a Comment