Robi się coraz chłodniej i zupy powolutku wracają na nasze stoły. Póki jeszcze można kupić najsmaczniejsze cukinie w różnych kolorach, warto więc zrobić te zupę-krem. Oczywiście i później też można ją przygotowywać, zwłaszcza, że cukinie są dostępne cały rok, a i bób można zawsze kupić w sklepach śródziemnomorskich. Jednak teraz z lokalnych cukinii, trafiających w nasze ręce niemal prosto z "krzaczka", jest ona najsmaczniejsza. Z kolei mrożony bób wręcz nawet ułatwia zrobienie zupy, bo jest już obrany i wystarczy go tylko krótko gotować z innymi składnikami.
Zupa
1 lb/450g cukinii
200 g bobu
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1/2 dużej lub 1 mniejsze cebula
2 ząbki czosnku
4 szklanki / 1000 ml wywaru mięsnego
1/4 łyżeczki lubczyku
sól do smaku
3-4 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1/2 dużej lub 1 mniejsze cebula
2 ząbki czosnku
4 szklanki / 1000 ml wywaru mięsnego
1/4 łyżeczki lubczyku
sól do smaku
3-4 łyżki śmietany kremówki
Koperek do posypania
Grzanki
3-4 kromki bułki
1 łyżka oliwy
Opcjonalnie - pokruszona feta
Kiedy zupa jest gotowa przygotować grzanki. Kromki bułki pokroić w kostkę i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Zupę wlać do małych miseczek. Posypać z wierzchu koperkiem. Podawać z grzankami i pokruszoną fetą dla chętnych.
Uwagi dodatkowe
- Oczywiście można zupę gotować i wtedy gdy łatwo kupić świeży bób. Zupa jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek bobu.
- Zupa bardzo dobrze się przechowuje nawet przez kilka dni.
- Zupę można zrobić w wersji wegetariańskiej, wykorzystując do niej warzywny wywar lub po prostu wodę. Idąc kroczek dalej, użycie wegańskiej śmietany uczyni ją wegańską. 😉
No comments:
Post a Comment