Wyglądają paskudnie, ale za to smakują wybornie. Nadają się wyłącznie na Halloween. Zawsze stanowią atrakcję talerza ze smakołykami, a jak się puści wodze fantazji, to można osiągnąć nieźle szokujące efekty.
2 pałki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka esencji migdałowej
1 łyżeczka wanilii
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
migdały na paznokcie
drobinki czekoladowe chocolate chips na kurzajki
Opcjonalnie: zabarwiony na czerwono, przy pomocy barwnika lub soku burakowego lub z czarnej porzeczki, gęsty lukier, przygotowany z cukru pudru z odrobiną gorącej wody i soku cytrynowego
Masło, jajko i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Gdyby było zbyt suche i ciasto nie chciało się zlepić, dodać łyżkę gęstej śmietany.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Odrywać po kawałku i formować cieniutkie wałeczki-palce. Zagnieść w dwóch miejscach by uformować stawy. Lekko naciąć je nożem by zrobić wrażenie zmarszczek w skórze. Z migdałów zrobić paznokcie, a z drobinek czekoladowych (chocolate chips) kurzajki.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 375 F /180 C. Kiedy lekko przestygną posmarować lukrem wokół "paznokci".
drobinki czekoladowe chocolate chips na kurzajki
Masło, jajko i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Gdyby było zbyt suche i ciasto nie chciało się zlepić, dodać łyżkę gęstej śmietany.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Odrywać po kawałku i formować cieniutkie wałeczki-palce. Zagnieść w dwóch miejscach by uformować stawy. Lekko naciąć je nożem by zrobić wrażenie zmarszczek w skórze. Z migdałów zrobić paznokcie, a z drobinek czekoladowych (chocolate chips) kurzajki.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 375 F /180 C. Kiedy lekko przestygną posmarować lukrem wokół "paznokci".
No comments:
Post a Comment