1 cebula
1.5 lb/700 g kartofli mniej więcej 5-6 dużych kartofli
1 lb/450 g kurek
1-2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz
posiekana zielona pietruszka lub koperek lub jedno i drugie
śmietana
Opcjonalnie
wywar mięsny
1 marchewka
1/2 selera korzennego
1 pietruszka
1 cebulę pokroić na drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Jeśli dodajemy boczek, to do podsmażanej cebuli. Kurki dobrze umyć i drobno poszatkować - nie powinny jednak być zbyt drobne. Dodać do cebuli i dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie obrać kartofle i pokroić w kostkę. Dodać do kurek i zalać ok. 3 litrami/12 szklankami wody lub wody i wywaru. Jeśli chcemy by w zupie były i warzywa, to należy je pokroić w drobną kostkę i dodać właśnie razem z kartoflami. Gotować ok. 20 minut. W tym czasie kartofle zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać zieloną pietruszkę lub koperek lub oba i lekko doprawić śmietaną. Można też ją pominąć i podać śmietanę osobno.
No comments:
Post a Comment