Sezon brzoskwiniowy w pełni. Były brzoskwinie w jogurcie, w smoothie, w cieście, nie licząc ton zjedzonych zwyczajnie i po prostu bez niczego. A może zrobić pierogi z brzoskwiniami? Kto
powiedział, że pierogi na słodko muszą być z jagodami czy wiśniami. Przecież i
inne owoce też są świetne. Wyszły równie pysznie jak te z jagodami. Są tak delikatne, że rozpływały się w ustach.
Idealne na gorący letni dzień!
4 szklanki mąki
2 jajka
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
szczypta soli
¾- 1 szklanka wody (zależy jak sucha jest mąka)
Brzoskwinie
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
szczypta soli
¾- 1 szklanka wody (zależy jak sucha jest mąka)
Brzoskwinie
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, śmietanę/jogurt, sól i olej. Dolewając
wodę, wyrabiać ciasto rękami lub mikserem o końcówce haka. Ilość wody zależy od
mąki i może jej być potrzebne ciut mniej lub ciut więcej. Gotowe ciasto
zostawić by chwilę odpoczęło.
Przygotować brzoskwinie – świeże umyć i pokroić na połówki, a te na 4-5 plasterków. Jeśli robimy mniejsze pierogi, plasterki należy przekroić na połówki.
Ciasto podzielić na mniejsze części. Jedną część, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na cienki placek. Resztę ciasta trzymać przykrytą miseczką lub ściereczką, by się nie zeschło. Z placka wykrawać szklanką lub specjalną obręczą kółka. Nakładać plasterki brzoskwiń i dokładnie zalepiać na brzegach. Odkładać na tacę obsypaną mąka lub wyłożoną papierem.
W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją osolić. Gotowe pierogi wrzucać do
wody partiami i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ze
śmietany, mleka i cukru przygotować polewę do podawania pierogów.
No comments:
Post a Comment