August 12, 2014

Quiche z szynką i pieczarkami

Taka tarta może stanowić i samodzielne danie, jak również być przystawką. Doskonale pasuje do barszczu. Można ją jeść i na ciepło, i na zimno. Jej kolejnym atutem jest to, że jest super prosta w wykonaniu i nie może się nie udać. Czyż trzeba więcej rekomendacji?







Ciasto*
4 szklanki mąki pszennej (lub 2 szklanki mąki pszennej i 2 krupczatki)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
3 pałki masła (ok. 330 g)
2 łyżki śmietany

Nadzienie
1/2 pora (jasna część)
20-25 dag szynki
20 dag pieczarek
1 czerwona papryka
4 jajka
150 ml śmietany kremówki
100 g sera koziego
100 g sera żółtego
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki. Szynkę pokroić na paseczki, a umyte pieczarki na plasterki. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki. Następnie na dość głębokiej patelni lub w dużym rondlu  rozgrzać olej. Dodać pora i smażyć mieszając, aż się zeszkli; dodać szynkę i pieczarki. Kiedy pieczarki będą usmażone, dodać paprykę i wlać śmietanę i dodać pokruszony serek kozi, po czym dusić całość aż do momentu gdy serek się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. 

Jajka roztrzepać po czym dodać ostudzonego nadzienia. Na koniec dodać starty ser żółty. Całość dobrze wymieszać. 

Formę do pieczenia tarty wykleić cienko ciastem. Na ciasto wylać nadzienie i wyrównać je. Piec około 30-40 minut w temperaturze 375 F (185 C). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed podaniem. 







* Z tej porcji wychodzi kilka spodów do quiche'a. Dobrze pozostałe ciasto podzielić na porcje i zamrozić do wykorzystania później. 
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment