Morele są tymi owocami, które mi smakują na surowo jedynie gdy są jeszcze twarde, ale już słodkie. Za to w cieście smakują mi zawsze. I dlatego, w pełni sezonu aż mnie nosi by piec różne ciasta z dodatkiem moreli.
Ciasto (porcja na kilka spodów - pozostałe ciasto można zamrozić w mniejszych porcjach)
4 szklanki mąki pszennej (lub 2 szklanki mąki pszennej i 2 krupczatki)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 jajko
2 żółtka
3 pałki masła (ok. 330 g)
2 łyżki śmietany
Nadzienie morelowe
1 lb moreli
4-5 śliwek - węgierek lub innych
1 łyżka masła
3-4 łyżki wody
100 g cukru
150 ml śmietany kremówki
Zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki.
Morele i śliwki wypestkować. Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier i wodę. Smażyć aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać owoce i całość smażyć ok. 10 minut, nie dopuszczając do zbyt mocnego ich przyrumienienia.
Formę do tart i quichy wylepić ciastem. Na ciastko wyłożyć owoce. Na pozostały na patelni sok ze smażenia wylać śmietnę. Całość przegotować, po czym zalać owoce tak powstałym sosem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 370 F. Wstawić tartę i piec ją około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tartę podawać lekko ciepłą - samą lub z lodami.
Nadzienie morelowe
1 lb moreli
4-5 śliwek - węgierek lub innych
1 łyżka masła
3-4 łyżki wody
100 g cukru
150 ml śmietany kremówki
Zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki.
Morele i śliwki wypestkować. Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier i wodę. Smażyć aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać owoce i całość smażyć ok. 10 minut, nie dopuszczając do zbyt mocnego ich przyrumienienia.
Formę do tart i quichy wylepić ciastem. Na ciastko wyłożyć owoce. Na pozostały na patelni sok ze smażenia wylać śmietnę. Całość przegotować, po czym zalać owoce tak powstałym sosem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 370 F. Wstawić tartę i piec ją około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tartę podawać lekko ciepłą - samą lub z lodami.
No comments:
Post a Comment