300 g makaronu penne
100 g szpinaku
1/2 szklanki śmietany kremówki
100 g tartej mozzarelli (żółtej, do zapiekania lub innego dobrego sera)
100 g gorgonzoli
200-250 g wędzonego łososia
300 g pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente. W odrobinie wody z makaronu, przegotować szpinak. W naczyniu, w którym będziemy piec zapiekankę, ułożyć makaron; dodać szpinak i łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać delikatnie z makaronem.
W garnuszku podgrzewać śmietanę wymieszaną z serami. Gdy powstanie sos, zalać nim makaron.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375 F/180 C i piec ok. 20 minut. Po tym czasie położyć pomidorki pokrojone na połówki i zapiekać jeszcze 5 minut.
No comments:
Post a Comment