Babeczki
500 g mąki pszennej
350 g zimnego masła
6 zółtek
120 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
Opcjonalnie - skórka z cytryny
1 budyń waniliowy niesłodzony (użyłam budyniu Dr. Otkera)
owoce
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30-45 min do schłodzenia. Foremki do babeczek wylepiać ciastem - niezbyt grubą warstwą, ale uważając by foremka całkowicie była pokryta ciastem. Piec na jasnobrązowy kolor ok. 10-12 minut w piekarniku w temperaturze 350 F/175 C. Upieczone i lekko ostudzone babeczki delikatnie wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem. Przykryć folią spożywczą - wykładając ją na powierzchni budyniu, by nie powstał kożuch - i zostawić do ostygnięcia.
Babeczki nadziewać budyniem, a na wierzchu wykładać owoce, lekko je wciskając w budyń.
No comments:
Post a Comment