
W oryginalnym przepisie jest posypka cukrowo-cynamonowa. Ja z niej zrezygnowałam, gdyż za namową dzieci dodałam chocolate chips. Można oczywiście zrobić i jedno, i drugie, gdyż każdy z tych dodatków nadaje uroku kulinarnego muffinkom. A że piekłam je w formie do mini-muffinków, to poprzestanie na jednym jest praktycznie niemożliwe. 😉 No chyba, że się ma bardzo silną wolę.😉
220 g mąki pszennej razowej
60 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 duże jajko*
170 g puree z dyni*
120 ml mleka*
100 g jasnego brązowego cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1.5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (własnej lub kupnej)
1 łyżeczka esencji waniliowej
Opcjonalnie - chocolate chips i/lub posiekane orzechy
Opcjonalna posypka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
60 g masła (pół pałki)
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 350 F /175 C. Formę do mini muffinków wysmarować tłuszczem.
W misie miksera wymieszać wszystkie suche składniki. Stopniowo dodać jajko, puree i mleko, po czym dobrze całość wymieszać. Dodać chocolate chips i/lub posiekane orzechy - jeśli ich używamy i dobrze je wmieszać w masę, tak by się rozłożyły równomiernie.
Masę przełożyć do formy muffinkowej mniej więcej na 2/3 wysokości. Piec ok 12-15 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Jeśli mamy zamiar pokryć je posypką cynamonowo-cukrową, każdy muffinek zanurzyć w rozpuszczonym maśle i obtoczyć w zmieszanej mieszance cukru z cynamonem.
Muffinki można również upiec w dużej, tradycyjnej formie do muffinów. Wówczas należy piec je przez pierwsze 5 minut w temperaturze 370 F, a następnie dopiec w temperaturze 350 F przez kolejnych 15 minut do suchego patyczka.
Inspiracja: Sally's baking addiction

No comments:
Post a Comment