125 g/ 1 szklanka mąki pszennej
115 g /1 pałka / 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
100 g / 1/2 szklanki cukru - brązowego, typu demerara lub kokosowego
150 g / 1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki drobinek czekoladowych (chocolate chips)
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę, płatki, sodę i cynamon. Wymieszać i odstawić.
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę, płatki, sodę i cynamon. Wymieszać i odstawić.
W dużej misie miksera utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko i esencję waniliową. Ucierać jeszcze przez chwilę, po czym dodać suche składniki, a na końcu rodzynki i drobinki czekoladowe.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Pozwoli to płatkom wchłonąć nieco wilgoci i zapobiegnie rozlewaniu się ciasteczek.
Rozgrzać piekarnik do 350F / 180 C. Łyżką do lodów średniej wielkości układać w odstępach ciasteczka na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć każde ciastko.
Blachę z gotowymi ciastkami wstawić do piekarnika i piec 12 minut.
Uwagi dodatkowe
- Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli zrobi się zbyt twarde by formować z niego ciasteczka, należy mu pozwolić postać w temperaturze pokojowej aż się nieco ogrzeje.
- Nieupieczone ciasteczka można również zamrozić. Aby to zrobić, należy po ich uformowaniu ułożyć je w pojedynczych warstwach na na blasze i wstawić na dwie godziny do zamrażalnika lub zamrażarki. Następnie przełożyć je do torebki plastikowej lub pojemnika, i wstawić do zamrażarki/zamrażalnika. Aby zapobiec ich sklejaniu się, między ciasteczka dobrze włożyć kawałek papieru. Kiedy mamy ochotę je upiec, rozłożyć je na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec, wydłużając jedynie czas pieczenia o ok. 2 minuty.
- Upieczone ciasteczka również można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy, choć ja preferuję mrożenie surowych i pieczenie ich przed jedzeniem.
Inspiracja: Live well, bake often
No comments:
Post a Comment