May 20, 2021

Tarator

Może jeszcze nie upały, ale robi się coraz cieplej. I wtedy pojawiają się chłodniki. Najróżniejsze. Jedne znane - jak choćby ten tradycyjny z botwinki czy gazpacho, inne mniej znane - litewski ze szczawiem, wariacje na temat gazpacho czy z awokado. 

Ostatnio poznałam przepis na bułgarski chłodnik z ogórków i jogurtu. Robi się go w kilka minut. Dobrze jest zrobić go ciut wcześniej, by się nieco "przegryzł". Najlepszy z gruntowych, świeżych ogórków, ale i te szklarniane sprawdzą się. Zrobiony jest na bazie bułgarskiej maślanki, a jeśli jej nie ma, można ją zastąpić naturalnym greckim jogurtem. 

1/2 lb/225 ogórków
2 szklanki maślanki bułgarskiej lub 1 szklanka jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżki świeżego koperku
orzechy włoskie
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

Jeśli używamy jogurtu, a nie maślanki, należy nieco go rozbełtać ze szklanką  zimnej wody, by zrobił się płynny.

Ogórki obrać i pokroić na drobną kostkę. Zalać maślanką lub przygotowanym wcześniej jogurtem. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, oliwę i drobno posiekany koperek. Całość wymieszać i dobrze schłodzić. Przed podaniem  posypać rozdrobnionymi orzechami. 

Dodatkowe uwagi:
  • ogórki można najpierw przygotować jak na mizerię, czyli pokroić, posolić i zostawić na kilka minut, by puściły sok, a następnie dodać pozostałe składniki
  • w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę, możemy dodać więcej lub mniej maślanki
  • jeśli używamy jogurtu, gęstość możemy regulować ilością dodanej wody.






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment