Galette to żadna nowość w naszym domu. Niejednokrotnie je jadaliśmy w zeszłym roku w wersji migdałowo-morelowej. Truskawki, co prawda nie prezentują się zbyt dobrze po upieczeniu, ale po przybraniu ciasta świeżymi truskawkami, nabiera ono nie tylko dodatkowych walorów wizualnych, ale i smakowych. Jest proste i relatywnie szybkie do wykonania, smaczne nawet w wersji nieco odświeżonej (jeśli jakimś cudem zostanie nam kawałek na następny dzień). Oryginalny przepis na ciasto pochodzi od Davida Lebovitza, a reszta to już po prostu zwykłe wariacje na temat, z wykorzystanie sezonowych owoców. A w dniu takim jak dzisiaj, gdy dookoła wszyscy namiętnie szykują czwartolipcowe grille, wieńczone ciastami w kolorach flagi, takie ciasto również pasuje, nawet gdy przez zapomnienie nie dodałam do niego naszykowanych jagód. 😉 No a i w inne dni, też się sprawdzi.
Ciasto
175 g mąki
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g zimnego masła (7 łyżek)
3.5-4 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g zimnego masła (7 łyżek)
3.5-4 łyżki zimnej wody
1 lb/ 450 g truskawek
2 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki płatków migdałowych
rozbełtanie jajko lub odrobina kremówki
gruby cukier
cukier puder do posypania
lody waniliowe do podania
Naszykować ciasto. W misce wymieszać suche składniki. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i zwykłym mieszadłem miksera lub rękami wyrabiać ciasto aż z masła powstaną kuleczki wielkości ziarenek kukurydzy. Dodać 3.5 łyżki lodowatej wody i dalej wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać pozostałe pół łyżki wody. Z gotowego ciasta uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi naszykować owoce. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki, mniejsze zostawić w całości. Około 1/4 lb/100 g truskawek zostawić na boku do przybrania po upieczeniu.
Kiedy ciasto jest schłodzone, nagrzać piekarnik do 175 F / 390 C. Na blacie lub stolnicy oprószonej lekko mąką, rozwałkować je na cienki placek o średnicy mniej więcej 12 in/30 cm. Placek nie musi być idealnie okrągły. Strzepać nadmiar mąki i przenieść ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Placek posypać mączką migdałową. Na środku ułożyć owoce, zostawiając dookoła mniej więcej 1 cal/2.5 cm ciasta, które następnie zawinąć do środka. Owoce posypać płatkami migdałów. Ciasto posmarować śmietaną lub rozbełtanym jajkiem. Posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut. Jeśli tylko się nam uda, pozwolić ciastu ostygnąć odrobinę - 5-10 minut i udekorować pozostałymi świeżymi truskawkami.
Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
No comments:
Post a Comment