Ciasto
1/4 szklanki / 60 ml mocnej kawy
1/4 szklanki / 60 ml oleju6.35 oz /180 g obranych, surowych buraków
1.25 szklanki /160 g mąki
3/4 szklanki / 180 ml mleka roślinnego
1 szklanka / 200 g cukru
3/4 szklanki / 75 g kakao (niesłodzonego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Ganache
3/4 szklanki / 180 ml mleka roślinnego
1 szklanka / 200 g cukru
3/4 szklanki / 75 g kakao (niesłodzonego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Ganache
3.5 oz /100 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki + 1 łyżka śmietanki lub pełnotłustego mleka kokosowego
Piekarnik rozgrzać do 350 F/160 C.
Buraki pokroić na dość cienkie plasterki. Umieścić w blenderze. Dodać kawę, olej i letnie mleko, po czym wszystko razem zmiksować na gładką masę.
W misce zmieszać suche składniki. Dodać masę buraczaną i dobrze całość wymieszać.
Formę keksówkę (mniej więcej o wymiarach 12 x 4.5 x 3 in/30.5 x 11.4 x 8 cm) wysmarować olejem. Przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Lekko ostudzić i przełożyć do całkowitego ostygnięcia na kratkę.
Gdy ciasto ostygło, przygotować ganache - w rondelku mocno podgrzać śmietanę/mleko. Zdjąć z palnika, po czym dodać pokrojoną na drobniejsze kawałki czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gotowym ganache posmarować ciasto.
Inspiracja: Lazy Cat Kitchen
No comments:
Post a Comment